logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

0°C

Kiseljak

Oblano

bolnica nova bila

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji izaslanstva sa federalne ali i županijske razine posjetio hrvatsku bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, općina Travnik. Naime, u tijeku su završni radovi na izgradnji šeste lamele čijom izgradnjom će bolnica dobiti prostor koji omogućava brzu dijagnostiku prije svega u području patologije, kliničke citologije, mikrobiologije, transfuzije i laboratorije.

Uz predsjednika Čovića, radilište su danas obišli i predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjedateljica Doma naroda PFBiH Lidija Bradara, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB Dragan Solomun te predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović. O napretku radova, trenutnom stanju u bolnici, uslugama, kadru te svim aktualnim pitanjima gostima su govorili ravnatelj bolnice dr. Velimir Valjan te pomoćnik ravnatelja Goran Pejaković.

Predsjednik Čović je u izjavi medijima izrazio zadovoljstvo ovom posjetom te kazao kako je ovo jedan od načina da se izrazi predanost važnim projektima koji imaju posebnu, povijesnu poruku za naš narod i svakog potencijalnog pacijenta iz ovih krajeva.

"Nakon završetka građevinskih radova, moramo se pobrinuti da jedna sustavnost u funkcioniranju zdravstva vodstvu bolnice omogući nesmetano obavljanje posla a da politika nastavi pružati logističku podršku", dodao je Čović.

bolnica nova bila 1

Neposredan povod posjeti su i sredstva koje je krajem godine izdvojila Vlada FBiH a na kojima su insistirali hrvatski dužnosnici, odnosno konkretno za ovu bolnicu 265.000 KM. Podršku je i u narednom razdoblju danas potvrdio i predsjednik Čavara kako bi se, kazao je, osigurala što kvalitetnija zdravstvena medicinska njega.

Ravnatelj Valjan je potvrdio kako će građevinski radovi u naredna dva do tri mjeseca biti završeni premda financijska konstrukcija još nije sasvim zatvorena no, kako je kazao, zahvaljujući našim ali i institucijama Republike Hrvatske projekt se privodi kraju. Ukupna investicija nove lamele iznosit će oko 2 milijuna KM.

"I današnja posjeta je dokaz kontinuirane brige ove političke strukture za ovaj projekt kao i poruka da nismo sami u cijelom procesu“, kazao je ravnatelj Valjan te dodao kako i županijska Vlada prati sve projekte ove ustanove.

Osvrnuo se i na nedavno potpisani novi kolektivni ugovor liječnika i stomatologa kojim su, kazao je, poboljšani uvjeti rada a trend odlaska liječnika barem iz ove bolnice, još od prije, zaustavljen.

Inače, završetkom nove, šeste lamele hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" dobit će 25 novih ležaja, nove prostore za transfuzijsku medicinu kao i novu dijagnostičku proceduru.

artinfo.ba

bakir i

U intervjuu za jedan bošnjački medij Izetbegović je ponovno nastavio s radikalnom retorikom. Optužio je Čovića da laže kad govori o radikalnom islamu, pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje po pitanju Izbornog zakona i najavio nova isključenja iz stranke...

- Nadam se da se ipak nećemo dovesti u tu situaciju i da će sve parlamentarne političke stranke dogovoriti rješenje. Očekujem snažniju medijaciju međunarodne zajednice, jer odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić se odnosi na ustavno rješenje koje je visoki predstavnik svojedobno nametnuo, uz ostalo, smanjujući broj delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda sa 30 na 17, kaže Bakir izetbeović u razgovoru za Faktor.

Na pitanje novinara o izjavi dragana Čovića o islamskoj državi u BiH, Izetbegović kaže kako je cillj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat.

"Stigmatizacija" Bošnjaka

Postavljajući pitanje Izetbegoviću novinar je spomenuo navodnu stigmatizaciju Bošnjaka od strane dužnosnika i javnih osoba iz Hrvatske, na što je Bakir ponovno zaprijetio:

- Ako Hrvatska nastavi sa ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi, koji su još dobrosusjedski, neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih, i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju desetljećima starih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nedavno usvojena Nova strategija EU-a. I nas i Hrvatsku.

Upitan je i kako komentira to da je često optužen za pozivanje na rat:

- Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon, srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o "nemogućem životu sa Bošnjacima" i potrebi za "izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira" i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputirat će nama (o.pa. Bošnjacima), kaže Izetbegović.

Koje argumente nudi Dragan Čović kada odbija dati suglasnost za potpisivanje ugovora države sa Islamskom zajednicom u BiH, što je postalo, kako on sam kaže, pitanje političkih odnosa u BiH, pitao je novinar Faktora Izetbegovića, a on odgovara.

- To je jedna od izjava koje nisu trebale Draganu Čoviću – prava Islamske vjerske zajednice, jedine koja nema ugovor sa državom BiH, povezivati sa političkim odnosima, trgovinama, uvjetovanjima?! Čović je otkrio šta je pravi razlog oduzimanja prava Islamskoj zajednici, dakle direktna politička trgovina. Sad vjerovatno slijedi okretanje priče od ovog pravog razloga u drugom smjeru, ulazak u detalje, dovest će se u pitanje elementi ugovora koji se odnose specifično na muslimane i kojih nema kod drugih vjerskih zajednica – džuma, vakufi, hidžab…

O Dodiku i naoružanju

U razgovoru je još Izetbegović zaključio da građani trebaju biti zabrinuti zbog tog što MUP u RS-u nabaljva nove puške. Također, Dodik bi, smatra Izetbegović, mogao odvesti BiH u probleme.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

zima

Pred Bosnom i Hercegovinom je sibirski val hladnoće. Snažan utjecaj hladne zračne mase osjetit ćemo od vikenda, kada će temperature u idućem tjednu osjetno pasti, u nizinama Bosne i do -20 ujutro prema kraju veljače, donosi N1.

Anomalija temperatura po prognostičkom modelu ECMWF inicijalizirala se za čak 12 do 20 stepeni ispod višegodišnjeg prosjeka, što je izrazito jak ekstrem s obzirom o kakvom se odstupanju radi. Od nedjelje i u većem dijelu naredne sedmice slijede temperature u cjelodnevnom minusu, ne samo u Bosni, već ponegdje i u Hercegovini. Posljedica toga bit će takozvana blok situacija, gdje polje anticiklone nad Skandinavijom neometano vrši potisak na hladnu zračnu masu da se počne spuštati sjeveroistočnom visinskom strujom prema većem dijelu Europskog kontinenta. Nad Mediteranom ova situacija je sasvim dovoljna za potenciranje i razvoj jačih ciklonalnih sistema koji bi se širili prema Jadranu i uzrokovali obilnije padavine, a tako će biti i ovog puta u Bosni i Hercegovini, počevši od ovog vikenda u našoj zemlji pa sve do srijede. Zbog blizine južnojadranske ciklone, obilnije padavine nas čekaju u ponedjeljak i utorak, piše amater meteorolog Nedim Sladić, prenosi N1.

Za izradu prognoze koristi se prognostički deterministički materijal: ICON-DWD 0.065°, GFS 1.0°, izlazi 18Z (21.02), 00Z, (22.02), ECMWF-CEP, ECMWF-EPS (HRES) 0.25° i 1.4°, izlazi 00 i 12Z, usporedba izvršena sa UKMO modelom. Ensemble baziran je na GFS 0.25° modelu i 800 perturbacija, počevši od 17. veljače)

Četvrtak, 22. veljače 2018:

Ciklonalni vrtlog u Tirenskom moru i njegova blizina našim predjelima uzrokuje nestabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Prevladavat će oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i ponegdje u višim predjelima sjeverne Hercegovine, a na krajnjem istoku i sjeveroistoku zemlje sa slabom i mjestimičnom kišom i susnježicom. Obilnije padavine u Niskoj Hercegovini i na jugozapadu Bosne, a zbog daljine ciklonalnog utjecaja najmanje ih je na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Prognozirana količina padavina je od 10 do 25 litara po metru kvadratnom u većem dijelu zemlje, izuzev sjeveroistočne Bosne gdje je količina padavina manja od 3 litre po metru kvadratnom. U Niskoj Hercegovini i na zapadu Bosne očekivana količina padavina se kreće od 25 do 40 litara po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne past će do 15 cm novog snijega. Vjetar umjeren do umjereno pojačan, na krajnjem sjeveru Bosne sjeveroistočnog smjera, u ostatku zemlje slab do umjeren, istočnog smjera. Jutarnja temperatura od -2 do 2, na jugu Hercegovine do 6°. Najviša dnevna u Bosni uglavnom ima slične vrijednosti kao u jutarnjim satima, izuzev Hercegovine gdje se dnevna temperatura kreće od 6 do 10°.

Petak, 23. veljače 2018:

Tirenska ciklona i dalje utječe na nestabilne vremenske prilike u Bosni i Hercegovini ali njen utjecaj krajem petka postepeno slabi. Prevladavat će oblačno vrijeme sa snijegom na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a kišom u Niskoj Hercegovini i dijelovima sjeverne Hercegovine, centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne. Obilnije padavine u Niskoj Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje prognozirana količina padavina kreće se od 15 do 25 litara po metru kvadratnom. U ostatku Bosne uglavnom između 1 i 7 litara po metru kvadratnom. Prognozirana visina novonapadalog snijega je do 4 cm. Vjetar slab, sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini bura je u jačanju. Jutarnja temperatura od -3 do 0, na jugu od 1 do 5. Najviša dnevna od -1 u Krajini do 6 na sjeveroistoku zemlje, na jugu Hercegovine od 6 do 10°.

Subota, 24. veljače 2018:

Izraženo gradijentalno polje između jakog anticiklonalnog polja nad sjeveroistokom Europe koji pruža svoj greben djelovanja prema našim krajevima i ciklonalnog polja nad jugom Europe uslovljava vjetrovito vrijeme po buri u Hercegovini i kratkotrajno slabljenje padavina u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Anticiklona nad sjeveroistokom Europe obilježava i početak najjačeg vala hladnoće u Bosni i Hercegovini, kako će se sa područja Rusije neometano preliti veća količina izrazito hladne zračne mase. Prevladavat će oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Vjetar umjeren, sjeveroistočnog i istočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura od -3 do o, na jugu od 0 do 3°. Najviša dnevna od 0 do 3, na jugu Hercegovine od 3 do 8°.

hladnoca

Nedjelja, 25. veljače 2018:

Ponovno približavanje nove ciklone iz Sredozemlja i njenim ulaskom preko Tirena u južni Jadran destabilizira atmosferu nad Bosnom i Hercegovinom. Prevladavat će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno snijegom. Od sredine dana padavine jačaju i intenziviraju se. Zbog niskih temperatura snijeg se očekuje u cijeloj zemlji, uključujući i obje Hercegovine (sjeverna, tj. Visoka i Niska). Vjetar umjeren do jak, sjeveroistočnog i istočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu od -3 do 3°. Najviša dnevna od -6 do -2, na jugu Hercegovine od -2 do 2°.

Ponedjeljak, 26. veljače 2018:

Plitka ciklona nad obalama Albanije i južnog Jadrana uzrokuje padavine, a zbog priliva iznimno hladne zračne mase, temperature u Bosni i Hercegovini su izrazito niske za ovo doba godine i imaju vrlo izraženu negativnu anomaliju, ponegdje i za -15° od višegodišnjeg prosjeka. Prevladavat će oblačno vrijeme praćeno snijegom, a povremeni obilniji valovi snijega prognoziraju se za jugoistočnu, centralnu i sjeverozapadnu Bosnu. Prognozirana visina novonapadalog snijega kreće se od 5 u Hercegovini, u većem dijelu Bosne od 15 do 30, u centralnim i sjeverozapadnim krajevima lokalno i do 50 cm. U planinskim područjima Bosne uz jak snijeg praćen jakim vjetrom (snježne vijavice) očekuje se preko 1 metar novonapadalog snijega. Vjetar umjeren do jak, sjeveroistočnog i istočnog smjera. Jutarnja temperatura od -14 do -5, na jugu od -5 do -2. Najviša dnevna od -10 do -6, na jugu zemlje od -5 do -2°.

Utorak, 27. veljače 2018:

Plitko ciklonalno polje u južnom Jadranu podržava nestabilno vrijeme u našoj zemlji. Prevladavat će oblačno vrijeme sa snijegom, jačim i obilnijim u jugoistočnoj, centralnoj i sjeverozapadnoj Bosni. U Hercegovini snijeg je slabijeg intenziteta. Prognozirana visina novonapadalog snijega je 1 do 3 cm u Hercegovini, a u većem dijelu Bosne između 10 i 20, izuzev jugoistočne, centralne i sjeverozapadne Bosne gdje se prognozira novih 20 do 30 cm. Vjetar umjeren, sjeveroistočnog smjera, danju je u slabljenju. Jutarnja temperatura od -16 do -8, u sjevernoj Hercegovini od -8 do -5, a u Niskoj Hercegovini od -5 do -2. Najviša dnevna od -11 do -5, u Hercegovini od -5 do -1°.

Srijeda, 28. veljače 2018:

Prevladavat će oblačno i vrlo hladno vrijeme povremeno sa sve slabijim snijegom. Poslijepodne prestanak padavina očekuje se u cijeloj zemlji i djelomično razvedravanje. Jutarnja temperatura od -21 do -12, u sjevernoj Hercegovini od -14 do -8, u niskoj Hercegovini od -8 do -4°. Najviša dnevna od -15 do -8, u Hercegovini od -7 do -2°.

Četvrtak, 01. ožujka 2018:

Ekstremno niske temperature u jutarnjim satima sa temperaturama nižim i za čak -18° od prosjeka povezane su sa hladnom zračnom masom iz područja sjeveroistočne Europe. Prevladavat će malo do umjereno oblačno i sunčanije, ali izrazito hladno vrijeme. Jutarnja temperatura od -26 do -22 na platoima, visoravnima i planinama centralne i sjeverozapadne Bosne, u nizinama od -22 do -14, a u Hercegovini od -13 do -5°. Najviša dnevna od -14 do -7, na jugu zemlje od -7 do -3°.

Nakon relativno blage zime, na kraju ipak zima neće proći bez jakog udara zime, donosi N1.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

 

posiljke

Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) kazali su kako će primjena ove odluke početi u prvoj polovini mjeseca ožujka.

- Odluka se trenutačno sprema u svim jezičnim inačicama, nakon toga ide na potpis u Vijeće ministara i onda prema Službenom listu BiH. Primjena ove odluke počinje osmog dana od dana objave u Službenom listu BiH i očekujemo da bi primjena mogla početi u prvoj polovini ožujka - objasnio je Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U skladu s odlukom došlo je do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja. Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutačno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja na robu koju unosi u svojoj osobnoj prtljazi za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM. Prema trenutačnim propisima, kada građani BiH dobivaju pakete iz inozemstva, oslobađanje plaćanja uvoznih davanja vrši se na pakete zanemarive vrijednosti, do iznosa od 50 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM ako fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i plaća je prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih davanja paketi do vrijednosti od 90 KM ako ih fizičke osobe iz BiH dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja. vKada se radi o robi, mora biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena za daljnju prodaju u BiH. U tom smislu, prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i količini robe u paketima.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

 

dragan i mile

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na općim izborima u listopadu biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, te istaknuo da ta pozicija znači odgovornost, jer je, kako je kazao, previše oteto Republici Srpskoj i preneseno na razinu BiH, koja sada pokušava biti nadređena RS-u.

Dodik je za TV "Prva" rekao da se do dolaska Vučića na vlast mislilo da je riješeno pitanje Kosova i da je bila namjera međunarodne zajednice da ponizi Srbiju, ali zahvaljujući Vučiću Kosovo se ponovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj jedan.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog naroda, Dodik je rekao da nije usvojena na Sretenje, kada je najavljeno, zbog predstojećih beogradskih izbora, kako se ne bi patriotske i nacionalne ideje dovele u poziciju predizborne kampanje i da je to pametna Vučićeva odluka.

"Hrvati imaju problem jer su majorizirani u BiH. Evo ja im dajem suglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je s povijesti, jer su se Hrvati ujedinili s muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko", istaknuo je Dodik.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba.

izaslanstvo u kis

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske, predvođeno predsjednikom Mirom Kovačem, jučer je prilikom posjete BiH boravilo i u općini Kiseljak. Tom prigodom održan je radni sastanak sa izaslanstvom općine Kiseljak, ali i sa hrvatskim predstavnicima općine Fojnica.

Osim Kovača, sastanku su nazočili i zastupnici Davor Ivo Stier i Arsen Bauk, kao i predstavnici veleposlanstva RH u BiH, veleposlanik Ivan del Vechio te tajnik Pero Bilušić.

Osim o aktualnoj političkoj situaciji na ovim prostorima razgovarano je i o aktualnim projektima koje financijski pomaže Vlada Republike Hrvatske.

izaslanstvo u kis 1

artinfo.ba

VIJESTI

SPORT

Mladi kiseljački rukometaši nastavljaju s dobrim rezultatima

Ova nedjelja bila je rezervirana za naše mlade rukometaše. Nakon prijateljskog ogleda

Jajce: Košarkaši Cedevite pobjednici Kupa kraljevskog grada

Košarkaši Cedevite osvojili su Treći košarkaški kup kraljevskog grada, turnir koji je od

David Mlakić iz Novog Travnika sa ekipom "Croatie München Futsal" prvak Bavarske

I u zadnjem kolu Bayern Futsal lige nogometaši Croatie München Futsal su bili uspješni.

Vlašić: Top zimska destinacija Središnje Bosne

Vlašić je i dalje najpopularnija zimska turistička destinacije u Središnjoj Bosni, a o

KULTURA

Knjiga ‘Druga strana rata’ autora Velimira Bugarina predstavljena i u Vitezu

U Domu Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Vitezu u petak uvečer održano je preds

(FOTO) Fojnica: Blagoslov grla - grličanje

Blagdan svetog Blaža (Vlaha), biskupa i mučenika, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 3. vel

Mnogobrojni posjetitelji prve "Noći muzeja" u samostanu u Gučoj Gori

Franjevački samostan Guča Gora prvi put nakon dugo vremena organizirao je u subotu "Noć

Kiseljak: Audicija za "Kisstars 2018"

Audicija za sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju festivala pjesme i plesa "Kisstars 2018

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Sretan Božić

bozic kis

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17