logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

30°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

nikola lovrinovic

Zaiskrilo je danas na sjednici zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a zastupnik Nikola Lovrinović ministru Mektiću postavio je pitanje o izostanku reakcije na najave iz Velike Kladuše o tome kako planiraju postupiti s migrantima usporediviši situaciju s komesarom Ilijom Lasićom. Također, Lovrinović i Arnaut pozvali su Mektića da podnese ostavku.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić predložio je da se parlamentarci izjasne o tome hoće li tražiti od Vijeća ministara BiH pismenu informaciju. S njim se nije složio šef Kluba zastupnika HDZ-a Nikola Lovrinović koji je rekao da će na taj način PSBiH imati ovu točku dnevnog reda na svakoj sjednici.

"Zašto sada ne uhitite načelnika Bihaća i Velike Kladuše. Vi ste izazvali ovu priču. Ministre Mektiću, vi nemate nikakve ingerencije da uhićujete", rekao je Lovrinović uspoređujući situaciju u vezi sa sramnim ponašanjem Mektića prema policijskom komesau HNŽ-a.

Na ovakvo izlaganje Lovrinovića ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustao je i krenuo napustiti dvoranu Zastupničkog doma PSBiH. U toj namjeri spriječio ga je zamjenik predsjedatelja Šefik Džaferović koji mu je signalizirao da se vrati na mjesto predviđeno za članove Vijeća ministara BiH.

Na pojedina Mektićeva dobacivanja zastupnik SBB-a Damir Arnaut i zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović sugerirali su mu da podnese ostavku.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je Lovrinoviću kako nije u pravu i da je u slučaju policijskog komesara HNŽ trebala reagirati cjelokupna država jer je riječ o jednom od najgrubljih napada na ustavni poredak BiH.

"Neka se dobro presaberu i dobro razmisle oni koji su u tome sudjelovali. To predstavlja tešku povredu Daytonskog mirovnog sporazuma i teško kazneno djelo. Oni koji su to činili neka se srame i neka se spreme na odgovornost", rekao je Džaferović.

Riječ je uzela i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto koja je kazala da je ne čudi stav Džaferovića i Mektića jer je Džaferović uzeo sebi za pravo tumačiti Ustav BiH.

"Postoji li u konkretnom slučaju i jedna odluka Vijeća ministara BiH? Postoji li pravilnik o upućivanju određenih osoba u centar u Salakovcu?", pitala je Krišto.
Lovrinović je optužio Džaferovića da prijeti i da isto kao i Mektić uzima na sebe pravo nadležnosti koje prema Ustavu BiH i državnim zakonima nema.

"Šta ste to Vi? Što ćemo se zamisliti? Ako Vam je to put do Predsjedništva BiH onda izvolite, bazirajte se na nas i perite nas. Vratit ćemo Vam, budite sigurni", rekao je Lovrinović.

Džaferović je odgovorio da je on čovjek koji se razumije u ukupno funkcioniranje ustavno-pravnog sustava BiH.

Zastupnik Salko Sokolović rekao je da se mora imati u vidu činjenica da vlast ranije nije dobro odgovarala na probleme koji se događaju u zemlji. Dotaknuo se i situacije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kada je policijski komesar MUP-a HNŽ Ilija Lasić zaustavio konvoj s migrantima. On je rekao da je Ilija Lasić nelegalni komesar i da nije trebao uzimati na sebe nadležnosti državnih organa vlasti.

Zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica upozorila je da Vijeće ministara BiH nije dostavilo nikakvu informaciju parlamentarcima o stanju u vezi s migrantima te da bi se današnja točka dnevnog reda trebala zvati inicijativa, a ne informacija. Predložila je da se ova točka skine s dnevnog reda te da Vijeće ministara BiH dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH pisanu informaciju do sljedeće sjednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića upitala je zbog čega nije upućen zahtjev za smjenu direktora sigurnosnih agencija koji se nisu odazvali na poziv Ministarstva sigurnosti BiH da se uključe u rješavanje problema migrantske krize. Istaknula je kako su se direktori sigurnosnih agencija proteklih mjeseci bavili isključivo time hoće li biti ponovo izabrani na direktorska mjesta.

I. Crnjac/Dnevnik.ba

Klub HNS zastupnicki

 

Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH neće sudjelovati na za danas zakazanoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBIH na kojoj se trebao usvajati Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u FBiH.

Naime, hrvatski zastupnici nisu bili upoznati niti sa dnevnim redom sjednice, niti sa sadržajem prijedloga zakona koji je na dnevnom redu te neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH do daljnjega.

„Unatoč medijskim informacijama, Klub zastupnika HDZ BiH – HNS-a, od strane koalicijskih partnera nije bio službeno upoznat, već je tijekom održavanja 30. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (20.lipnja 2018. u 12,08 sati) dobio poziv za održavanje 31. izvanredne sjednice na dan 20.lipnja 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina točka dnevnog reda razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH“, stoji u pisanoj izjavi za Dnevnik.ba predsjednika Kluba HDZ BiH – HNS BiH u ZD Parlamenta FBiH Joze Bagarića.

Radi se o Prijedlogu Zakona, dodaje Bagarić, koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH.

„Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH. Uz navedeno, 31. izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma. Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH“, poručio je Bagari.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

 

kraljevasutjeska koncert

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci
povodom proslave patrona samostana i župe Sv. Ivana Krstitelja

Vas poziva na
KONCERT
povodom Svjetskog dana muzike

Bartolomej Stanković
Gost: fra Emanuel Josić (tenor)

Na programu koncerta su djela za klavir, orgulje i glas kompozitora Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Ludwiga van Beethovena, Césara Francka, Borisa Papandopula, Franje Dugana, Milana Jeličanina i Samira Fejzića.
Posebnost koncerta su izvedbe djela kompozitora-bosanskih franjevaca: fra Nenada Dujića, fra Slavka Topića i fra Ive Markovića.
Osim na klaviru i velikim orguljama, Bartolomej Stanković će interpretirati i djelo Franje Bosanca (Franciscus Bosinessis, 15. stoljeće) na najstarijim portativ-orguljama u Bosni i Hercegovini (19.stoljeće), a koje se čuvaju u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Koncert će biti održan u četvrtak, 21.06.2018. godine s početkom u 19 sati u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Dobrodošli Vi i Vaši prijatelji!
Ulaz slobodan!

Generalni pokrovitelj koncerta:
Općina Kakanj i općinski načelnik gosp. Nermin Mandra


artinfo.ba

 

ministrica izjava

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da navodi poslodavaca da država dodatnim doprinosima umanjuje dohodak nisu utemeljeni jer oni već sada imaju problema pronaći određene profile radnika jer nitko više nije spreman raditi ni za 700 KM, a tih je 55 posto od svih plaća prikazanih u FBiH, jer puno veću plaću za isti rad mogu ostvariti u Hrvatskoj i Sloveniji, da se ne spominju druge zemlje EU.

Milićević je na pres-konferenciji o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu zakona o doprinosima istaknula da je namjera Vlade FBiH i predlagača zakona Federalnog ministarstva financija bila napraviti model obračuna doprinosa i poreza na dohodak koji je usporediv sa sličnim obračunima u RS-u, te u zemljama bivše Jugoslavije i šire.

"Ono što je u BiH postojalo kao neoporezive naknade, odnosno dijelovi plaća, nije postojalo nigdje zbog čega smo bili neusporedivi za potencijalne investitore jer su smatrali da je kod nas stopa opterećenja na rad prevelika, ali ako bi se ušlo u dublju analizu ispostavilo bi se da je gotovo 50 posto plaće neoporezivo", navela je Milićević.

Dodala je da su poslodavci imali takav zakon i oni su primjenjivali mogućnost obračunavanja najniže osnovice za doprinose i poreze i to im nitko ne može zamjeriti, a s druge strane bio je neravnopravan položaj ljudi u realnom sektoru koji su imali mogućnost tih kalkulacija u odnosu na one u javnom i financijskom sektoru.

"Oni iz realnog sektora su imali i najniže mirovine, kada odu u mirovinu, jer njihova izdvajanja po osnovu doprinosa nisu dovoljna ni za minimalnu mirovinu od 326 KM i sve je to ukazivalo na potrebu stvaranja istih uvjeta na tržištu za sve gospodarske subjekte jer su oni koji su radili s gotovinom mogli koristiti opisani model", pojasnila je Milićević.

Naglasila je i da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja nije oporezivala isplatu dobiti jer to nije dobit poduzeća nego dohodak vlasnika, a kod nas je upravo korištena za isplatu neoporezivog dijela plaće.

"Razumijem pojačane aktivnosti udruženja poslodavaca kao i strah radnika da će im biti manja plaća, ali smatram da je on neopravdan", kazala je Milićević. Naglasila je da ne misli da će doći do smanjenja plaće, već samo do povećanja određenog troška za rad u realnom sektoru kod plaća do 850 KM do kojeg iznosa će biti neutralan učinak za poslodavce.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

hrvatice u nosnji

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika započele su s natjecateljskim aktivnostima oko Pete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će se održati 6. srpnja u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu, prenosi Fena.

Kako navode iz Udruge "Stećak", na dan održavanja revije, među natjecateljicama, biraju se najljepša djevojka te prva i druga pratilja, s tim da se prije toga održava svojevrsno prednatjecanje, odnosno glasovanje za najfotogeničniju djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji koje je počelo 19. lipnja i trajat će do 6. srpnja.

Na natjecanje se dosad prijavila 21 djevojka, a one dolaze iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Crne Gore, Čilea, Italije, Kanade, Kosova, Mađarske, Makedonije, Meksika, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Švedske.

Djevojka koja osvoji najveći broj glasova na Facebook stranici bit će proglašena najfotogeničnijom Hrvaticom u narodnoj nošnji i pridružit će se trima najljepšim djevojkama, koje će proglasiti stručni žiri tijekom svečanoga finalnoga programa 5. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

NATJEČAJ

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

bastina fbih

Posjetitelji će u eksponatima iz zbirke Samostana "Karmel sv. Ilije" moći uživati do kraja mjeseca

Iz zvuke karaduzena i specifičnog pjevanja "u tri" iz Usore, hercegovačke gange i sevdalinke uz saz, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu otvorena je izložba "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH". Kroz multimedijanu izložbu eksponata iz Etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije2 na Buškom Jezeru pokraj Tomislavgrada, predstavljeno je 12 nematerijalnih kulturnih dobara koji su uvršteni na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Federacije BiH. Među njima je i stara, rukom rađena bosanska djevojačka soba, koju je izradio Hamdija Kadić iz Konjica, autor prepoznatljiv po ručnoj izradi namještaja i izričitom odbijanju korišenja strojeva.

bastina fbih 1

Za razliku od konjičkog drvorezbarstva koje je uvršeno na popis svjetske kulturne baštine, UNESCO-a, preostalim kulturnim dobrima taj proces tek predstoji. Po riječima oca Zvonka Martića, koji je izložbu postavio, pripreme za kandidiranje nekih od projekata uvelike traju tako da bi se na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a moglo naći i umjeće potkivanja jaja u Kreševu, izrade čipke-keranje, izrada grnčarije u Lješevi, običaji kosidbe u Kupresu, ali i hodočašća na Ajvatovicu - Prusac, hodočašća sv. Ivi u Podmilačje, potom hercegovačka ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, gradnje i sviranja na instrumentu karaduzen, polifoni oblik pjevanja "u tri" u Usori te skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Otac Zvonko Martić, čija je pozitivna energija dala pečat i ovom projektu, zahvalio je nositeljima tradicijske kulture.

"Vrijednost nematerijalne baštine su u tome što su one u našim u venama i u krvi, uz njih smo odrastali, dio su našeg identiteta", istaknuo je Martić.

bastina fbih 2

Izložbu je otvorila Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta. Spomenuto je ministarstvo bilo pokrovitelj ovog jedinstvenog događaja koji potvrđuje da se dobrom suradnjom vladinih i nevladinih sektora mogu napraviti značajni iskoraci ka predstavljanju bogate kulturne baštine BiH. Zahvaljujući toj suradnji konjičko je drvorezbarstvo uvršeno na UNESCO-u listu Reprezentativne kulturne baštine svijeta.

"Raduje me što su kulturni elementi s Preliminarne i otvorene liste bili inspiracija Udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH 'Stećak' da se odvaži na ovaj projekt, postavi izložbu i izradi katalog. Osobito što valorizacija tradicijske kulture u javnom diskursu nema mjesto koje zaslužuje jer još uvijek ima onih koji misle da projekti očuvanja pučkog kulturnog naslijeđa ne zaslužuju potporu viših razina vlasti", istaknula je ministrica Dujmović otvarajući izložbu.

Gosti izložbe bili su predstavnici grada Lepoglave i Međunarodnog festivala čipke koji se održava u ovom gradu. Gradonačnik Lepoglave i umjetnički direktor Festivala Marijan Škvarić u svom je obraćanju podcrtao odličnu suradnju koju imaju s ocem Zvonom Martićem i njegovim suradnicima.

"BiH ima veliko kulturno bogatstvo i zaista imate što ponuditi. Zadovoljstvo nam je ako smo vas potaknuli na ovakve projekte", istaknuo je Škvarić nakon što je otac Zvonko Martić priznao da je inspiraciju za izložbu našao upravo u Lepoglavi na međunarodnom festivalu čipke kao nematerijalne kulturne baštine uvrštene na UNESCO-ovu listu 2009. godine.

bastina fbih 3

Zahvaljujući lepoglavskim čipkaricama, okupljenima na svečanosti otvorenja predstavljeno je i umijeće izrade lepoglavske čipke. Među eksponatima, koji se na izložbi mogu pogledati do 30. lipnja, je i jedna od najvećih ručno rađenih čipki. Izradila ju je Edina Brka iz Tešnja.

Uz fotografije Jasmina Fazlagića i video uratke Vide Bagura iz Hrvatske, ljubiteljima kulturne baštine Umjetnička galerija BiH u idućim danima je destinacija koju će svakako posjetiti. U njihovu razgledavanju uživao je i veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio, a dobrodošlicu posjetiteljima uputio je i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

artinfo.ba/ap

VIJESTI

SPORT

Prijavite se na Bučićki maraton i osvojite vrijedne nagrade

Udruga PRONT iz Novog Travnika po prvi put ove godine (27. srpnja) organizira Bučićki ma

Navijači iz BiH u Rusiji

Djelić atmosfere iz Kaljiningrada {jlex}picasa:114258804164824292576/656766738354179835

Isključivo BHRT prenosi SP, HRT će biti zatamnjen

Državna Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) zatražila je od kabelskih operatora

KULTURA

Kraljeva Sutjeska: Poziv na koncert

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci povodom proslave patrona samostana i župe Sv

Počelo glasovanje za najfotogeničniju Hrvaticu u narodnoj nošnji

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrv

Sarajevo: Uz gangu i sevdalinku otvorena Izložba "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH"

Posjetitelji će u eksponatima iz zbirke Samostana "Karmel sv. Ilije" moći uživati do kra

Sarajevo: Večeras otvorenje izložbe "Nematerijalna kulturna baština FBiH"

Predstavljanje 12 kulturnih elemenata nematerijalne baštine, od konjičkog drvorezbarstva

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Sretan Božić

bozic kis

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17