logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

12°C

Kiseljak

Oblano

darivanje krvi

Crveni križ Kiseljak u suradnji sa transfuziološkom službom Bolnice Nova Bila u četvrtak 25.10.2018. godine organizira četvrtu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u prostorijama Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku u terminu od 10:00 do 13:00h.

Pozivamo sve naše Kiseljačanke i Kiseljačane da se odazovu na akciju i još jednom pokažu svoju humanost.

Podsjećamo:
-Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. To znači da je potrebno da se zadovolje sljedeći kriteriji:

-Da je osoba zdrava, dobrog općeg stanja
-Teža od 50 kg
-Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L (Hct = 0.38) za muškarce
-Hemoglobin mora biti iznad 125 g/L (Hct = 0.4) za žene
-Interval između davanja krvi je 3 mjeseca (12 tjedana) za muškarce i 4 mjeseca (16 tjedana) za žene
-Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno!

artinfo.ba

 

komsic izjava

Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH proglašen je nepoželjnim na teritoriju općine Usora.

Izborom Željka Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dominantno bošnjačkim glasovima, grubo je narušeno "natkrovljujuće načelo Ustava BiH" o konstitutivnosti tri naroda koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda, navedeno je u otvorenom pismu koje su danas javnosti uputili načelnik općine Usora g. Zvonimir Anđelić i predsjedatelj Općinskog vijeća općine Usora g. Ivo Suvalao.

"Time je izigrana i uzurpirana izborna volja hrvatskog naroda u Federaciji BiH od strane bošnjačkog naroda i dovedeno je u pitanje povjerenje hrvatskog naroda u demokratske strukture i institucije u ovoj složenoj daytonskoj ustavno-pravnoj strukturi Bosne i Hercegovine. U općini Usora hrvatski narod zastupljen s preko 90% od ukupnog broja stanovnika, na netom održanim općim izborima od ukupnog broja izašlih birača kandidat HNS-a dr. Dragan Čović dobio je potporu 74% od ukupnog broja na izbore izašlih glasača, što je preko 92% hrvatskog biračkog tijela u općini Usora", navedeno je u otvorenom pismu.

Izjavu Željka Komšića kako je on predsjednik i svih onih Hrvata koji nisu glasovali za njega, istaknuto je, smatramo uvredljivim i licemjernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

"Bosna i Hercegovina nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Zbog navedenog načina izbora smatramo da su u Predsjedništvu BiH izabrana dva bošnjačka člana, i budući da se tako Željko Komšić osobno stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, ovim mu poručujemo da u svom budućem političkom djelovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiđe područje općine Usora, gdje većinski žive Hrvati jer ga ne smatramo svojim legitimno izabranim predsjednikom, tako da je Željko Komšić persona non grata na području općine Usora", zaključuje se u otvorenom pismu.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

hdz skup kiseljak 3

Aktualni predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon Općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH, prenosi SRNA.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

"Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji", rekao je Čavara za "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sistema, Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma.

"Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem", istakao je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je ocijenio kao glupost.

"To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH", smatra Čavara.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

sestorka

Eksperti upozoravaju na 'pogreške u zaključivanju': imenovanje neoptuženih sudionika udruženog zločinačkog pothvata, kvalifikaciju oružanog sukoba u BiH itd.

Postoji mogućnost pobijanja pravomoćne presude suda u Haagu u predmetu Prlić i ostali! To je zaključak analize Akademije pravnih znanosti Republike Hrvatske sačinjene još krajem ožujka za Ministarstvo pravosuđa RH. Autori analize su uz voditelja prof. dr. sc. Davora Derenčinovića, prof. dr. sc. Maja Seršić, prof dr. sc. Davorin Lapaš, izv. prof dr. sc. Maja Munivrana Vajda i doc. dr. sc. Marin Bonačić.

Akademija tvrdi da unatoč restriktivnoj praksi Suda u Haagu za područje bivše Jugoslavije, a koju smatraju pogrešnom, postoje osnove za podnošenje zahtjeva za preispitivanje presude, uz pridržavanje i druge mogućnosti, revizije u slučaju da se do isteka roka od godinu dana – koji istječe 29. studenoga – otkriju nove činjenice.

Akademija obrazlaže kako se revizija temelji na Statutu suda u Haagu, dok je preispitivanje ovlast koja se smatra svojstvenom sudu kod postojanja osobitih okolnosti koje to opravdavaju kako bi se izbjegla očita nepravda. Argument kako ono što Statut izričito ne predviđa nije dopušteno, za Akademiju ne stoji jer nije konzistentno poštovan u Haagu. A i sve moguće nepravde nije moguće podvesti pod reviziju.

Za reviziju je potrebna nova činjenica, koja stranci nije bila ranije poznata, niti ju je uz dužnu pažnju mogla doznati, a bila bi odlučna u konkretnom slučaju. Zahtjev da se ranije za nju nije moglo doznati nije tako strog, već su moguća odstupanja, kao u predmetu Šljivančanin, gdje je i pojam “nove činjenice” tumačen na širi način. Međutim, revizija, koju mogu podnijeti osuđenik i tužitelj, ne može se podnijeti radi pravnih pitanja.

Uskrata pravde

Što se tiče “preispitivanja” presude, eksperti Akademije fokusirali su se na traženje “jasnih pogrešaka u zaključivanju”, a koje bi dovele do uskrate pravde ako ih se ne bi korigiralo. To su našli u dijelovima presude koji se odnose na: imenovanje neoptuženih sudionika udruženog zločinačkog pothvata (UZP), običajnopravni status UZP-a i usklađenost njegova najkontroverznijeg tzv. trećeg oblika s pravnim standardima, povredu prava na pravično suđenje, kvalifikaciju oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i utvrđivanje prekoračenja ovlasti suda u Haagu.

Preispitivanje presude kao diskrecijske ovlasti suda, što znači da mogu i ne moraju to prihvatiti, žalbeno je vijeće obrazložilo u predmetu Mucić – Čelebići, argumentira Akademija. Ali, poslije je sud u Haagu znatno suzio mogućnost korištenja tog pravnog lijeka, pa je restriktivna odluka žalbenog vijeća u predmetu Žigić postala ustaljena iako postoje “značajni i važni razlozi za odstupanje od nje”, navodi se u analizi i upućuje kako bi na to trebalo ukazati pred Mehanizmom u Haagu, koji završava procese.

U predmetu Žigić rečeno je kako ne postoji pravo na preispitivanje pravomoćnih presuda, što je prihvatljivo kad je riječ o činjeničnim pogreškama jer se za njih može podnijeti revizija. Ali druga je stvar s primjenom pogrešnih pravnih standarda. K tomu, u predmetu Žigić žalbeno vijeće nije argumentiralo svoje odstupanje od ranije prakse, što je bilo dužno i na što je upozorio sudac Shahabuddeen, pa je u svom izdvojenom mišljenju ustvrdio kako pod reviziju “nije moguće podvesti sve moguće slučajeve povrede pravde”. Odnosno, da inzistiranje na reviziji kao jedinom izvanrednom pravnom lijeku protiv pravomoćne presude “može dovesti do izvještečenog nastojanja da se pravna pitanja prikažu kao činjenična”.

Zalaganje i suca Merona

Stoga smatra da iznimno treba ostaviti mogućnost preispitivanja kako bi se ispravila očita nepravda. I sudac Meron se za to založio. Bilo je pokušaja da se probije loša praksa suda u Haagu pa i od profesora Zwarta i Knoopsa, pa iako njihov amicus curiae nije prihvaćen, naši eksperti to ističu jer to ukazuje kako ni akademska zajednica ne prihvaća praksu suda u Haagu.

Tužiteljstvo je u predmetu Perišić kroz preispitivanje pokušalo ispraviti očitu nepravdu prema žrtvama zbog primjene pogrešnog pravnog standarda u oslobađajućoj presudi ali je zahtjev odbijen jer interes žrtava ne predstavlja osnovu koji bi opravdao usvajanje zahtjeva. Premda, tu je riječ o poštivanju “svetih” načela kaznenog prava “res iudicata” i “ne bis in idem”, zbog kojih o presuđenoj stvari nije moguće i drugi put suditi.

Predmet Prlić je drugačiji i prema analizi Akademije niz jasnih pogrešaka u zaključivanju tvore nepravdu koju Mehanizam u Haagu treba ispraviti.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

 

otg crew

Bh. sastav OTG Crew predstavio je novu pjesmu "Mjesto ispod". Radi se o gradskoj jutarnjoj baladi za koju su snimili spot u Kiseljaku.

Novost je da je pjesma objavljena na FMJAM youtube kanalu. FMJAM ekipa iz Tuzle je institucija hip hopa u BiH ali i na Balkanu, kažu dečki iz OTG-a te dodaju da je jedna ljubav za sviju koji traže svoje mjesto ispod (sunca) na bilo kojem dijelu planete.

"Cilj je bio kroz svoju perspektivu da reflektiram pozitivan vibe sa pozitivnom porukom kroz tekst u kojem se svako može pronaći.

Nadam se da neće biti negativnih konotacija, jer pjesma je motivacijskog tipa prožeta svakodnevnom borbom za moralne ideale, dobrim i lošim navikama i želji o ukidanju loših" kazao je Dražen Gujić.

OTG crew - Mjesto ispod

 

Beat: GBA
Tekst: Dražen Gujić
Vokali: Dražen Gujić, Igor Radman
Back vokal: Monika Miličević
Mix i mastering: Danijel Galić
Video produkcija: Ivan Knežević
Lokacija: Kiseljak

 

{youtube}v0846pWH0RQ{/youtube}

artinfo.ba

 

cet sergej

Koncert regionalne zvijezde Sergeja Četkovića zakazan je za danas, 15. listopada, u Velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik

I to nije sve, u okviru „7.ACOUSTIC FEST TRAVNIK – AFT 2018” očekuje vas još i 16.10.2018. „DokuMfest“ – festival dokumentarnog muzičkog filma u okviru kojeg će na Kamernoj Sceni Centra za kulturu općine Travnik biti prikazani „Tifa“ – najbolji film/žiri studenata i Zarobljeno vrijeme“ – najbolji film/žiri festivala, a gost festivala je Josip Dujmović, organizator DokuMfest-a.

U srijedu 17.10.2018. trećeg dana „7.ACOUSTIC FEST TRAVNIK – AFT 2018” održat će se bend „Hey Joe“ , što će ujedno biti oObilježavanje 10 godina od osnivanja benda. Koncert će se održati na Kamernoj Sceni Centra za kulturu općine Travnik, kao i koncert „Mustra Orcgestra & gosti“ (Alma Subašić, Haris Abdagić i dr.) 18. oktobra, u sklopu obilježavanja 5 godina od osnivanja benda.

artinfo.ba | preuzeto s portala centralna.ba

VIJESTI

SPORT

NK Kiseljak: Pobjeda na terenu ali i tribinama

 NK Kiseljak je danas minimalnim rezultatom na domaćem terenu svladao ekipu Brekovice iz

Zdravko Mamić preuzima NK Široki Brijeg

Sam ulazak Zdravka Mamića u NK Široki Brijeg sa sobom će donijeti s vremenom i neke pr

Zrinjski odigrao neriješeno sa Busovačom

Radi se o prijateljskoj utakmici koja je odigrana povodom utakmice između ova dva kluba

KULTURA

OTG Crew predstavio novu pjesmu "Mjesto ispod"

Bh. sastav OTG Crew predstavio je novu pjesmu "Mjesto ispod". Radi se o gradskoj jutarnj

Večeras počinje "7. ACOUSTIC FEST TRAVNIK" koncertom Sergeja Četkovića!

Koncert regionalne zvijezde Sergeja Četkovića zakazan je za danas, 15. listopada, u Veli

Roman “Ubojstvo u Busovači” predstavljen u Mostaru

U organizaciji HKD “Napredak”- Glavna podružnica (GP) Mostar, u Hrvatskom domu hercega

'Zvijezde': Ilma karahmet zapjevala sevdah, a Nina i Andrea se rasplakale

  Ilma Karahmet, koja je prije nekoliko godina oduševila regiju svojim nastupom u

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Sretan Božić

bozic kis

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17