logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

12°C

Kiseljak

Oblano

plakat kk turnir

Košarkaški klub Kiseljak zasigurno je jedan od najuspješnijih klubova na području općine Kiseljak koji osim uspješnih nastupa s nekoliko sekcija u ligaškim natjecanjima, vrijedno radi i općenito na promociji sporta i konkretno košarke.
Tako trenutno rade na organizaciji trećeg po redu međuanrodnog Uskršnjeg turnira.


Turnir će se narednog vikenda (23.-25.ožujka) održati u gradskoj dvorani a svi nazočni imat će priliku uživati u majstorijama malih i velikih majstora loptanja pod obručima.

Osim domaćih snaga Košarkaškog kluba Kiseljak, Košarkaškog kluba Zrinjski (Mostar), Košarkaškog kluba Bosna (Sarajevo), Košarkaškog kluba Budućnost (Bijeljina) na turniru će nastupiti već redovni gosti iz Splita (KK Split), zatim KK Budućnost iz Podgorice te KK Cedevita iz Zagreba.

najava kk pl


Ovoga vikenda igra se 18. kolo Lige mladih ŽSB.Kiseljački košarkaši će tako u nedjelju 18. ožujka dočekati svoje vršnjake iz KK "Vodopad" iz Jajca. Mini basket se igra u 15:00 a mlađi kadeti su na rasporedu u 16:30 sati. Utakmice se igraju u gradskoj dvorani.

ugo konferencija

 

Iako u sjeni političkih izjava koje su date na otvorenju drugog znanstveno stručnog skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ u Neumu, konferencija je na panelima pružila zanimljive poglede na osnovne političke probleme, piše Dnevnik.ba.

Profesor sarajevskog filozofskog fakulteta Ugo Vlaisavljević je potvrdio da je Bosna i Hercegovina po svom političkom uređenju klasična konsocijacijska demokracija.
Kroz panel raspravu ostali sudionici, profesor Mile Lasić i Zvonko Miljko su napomenuli i da je sama konsocijacija relativno nov politički termin koji je upravo u Bosni i Hercegovini dobio svoj najznačajniji primjer.

Unatoč tome, samo spominjanje konsocijacije u bošnjačkim političkim krugovima izaziva negativne reakcije, što je karakteristika svakog političkog pitanja koje postavljaju Hrvati Bosne i Hercegovine.

Dalje kroz raspravu, profesor Vlaisavljević je konstatirao da narodi konstitutiraju države a ne pojedinci, otvarajući pitanje – što ako je više od jednog naroda koji konstituiraju državu!?

U nastavku izlaganja profesor Vlaisavljević je načinio jasnu razliku između prava pojedinca i prava građanina koja u nekim pogledima nisu usporedva, niti je moguće prava naroda negirati pravima pojedinaca s obzirom da je upravo pravo pojedinca organizirati se u narod.

Profesor Vlaisavljević je izlaganje završio konstatacijom da se u Bosni i Hercegovini vodi spor oko same naravi spora. Pri tome Bošnjaci smatraju da narodi ne trebaju postojati pa je samim tim uklonjena i neravnopravnost naroda. Cijelu raspravu usporedio je s raspravom „Postoji li šuma ili samo drveće!?“

Profesor Mile Lasić u svom izlaganju je naglasio da nitko nema pravo odricati nekom pravo da bude ono što želi, aludirajući da su nacionalni identiteti već izgrađeni i da su nepromjenjivi na nasilan način.

Profesor Lasić smatra da je rješenje za Bosnu i Hercegovinu konsocijacijsko ili federalističko uređenje.

Na kraju, objašnjavajući nasilne i nenasilne metode upravljanjem razlikama, profesor Lasić je rekao da je potrebno smanjiti broj kantona, ispričavajući se pri tom svima onima u dvorani koji bi tom racionalizacijom ostali bez funkcije.

Profesor Zvonko Miljko dao je neke usporedbe belgijske i bosanskohercegovačke konsocijacije. Belgiju je nazvao hrabrijom državom koja je kroz četiri ustavne reforme došla do nacionalne stabilnosti. Za razliku od Belgije, Bosna i Hercegovina ima Ustav koji je nametnut, a nema unutarnje snage doći do bilo kakvog dogovora oko uređenja države.

U raspravi koja je uslijedila, upečatljivo izlaganje imao je i profesor Jure Zovko koji je napomenuo da se apstraktnim građanstvom želi potisnuti a po mogućnosti i zabraniti narode.

Na drugom panelu, zastupnica u Parlamentu BiH Borjana Krišto skrenula je pažnju na neke nedostatke važećeg Ustava BiH:

„Ustav BiH je dio daytonskog mirovnog sporazuma, i to njegova aneks. Nije bilo procedure njegovog usvajanja, nije usvojen u Parlamentu BiH, nije bilo referenduma za Ustav, nije preveden na službene jezike BiH i na kraju nije objavljen u Službenim novinama BiH. To su sve ozbiljni nedostaci temeljnog političkog akta jedne države.“

Znanstveno stručnom skupu u Nuemu nazočili su brojni domaći i strani članovi akademske zajednice i društveno političkog života hrvatskog naroda u BiH. Na taj način, skup u Neumu se pokazao kao najznačajniji znanstveno-stručni skup Hrvata u BiH uopće./HMS/

 

policija pretres

Policijski službenici iz više organizacijskih jedinica Uprave policije MUP Srednjobosanske županije, tijekom protekle noći nastavili su s intenzivnim preventivno-represivnim aktivnostima na suzbijanju i sprečavanju raznih oblika kaznenih djela i prekršaja, te očuvanja povoljnog stanja sigurnosti.

Aktivnosti su provedene na području cijele županije, a poseban naglasak dan je na područje Bugojna, Donjeg Vakufa i Busovače, gdje je bila angažirana i Jedinica za specijalističku podršku. Izvršen je pregled i kontrola rada više ugostiteljskih objekata, vršena je pojačana kontrola prometa sa posebnim naglaskom na kontrolu kriminogenih osoba, pronalaska oružja i eksplozivnih materija, opojnih droga i drugih predmeta i materija koje se mogu dovesti u vezu sa raznim kaznenim djelima, prenosi Drukčiji Radio.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti ukupno je kontrolirano 958 vozila i vozača, pregledano je 484 vozila, iz prometa je zbog alkoholiziranosti ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 8 vozača, a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključena su 3 vozila. Uručeno je ukupno 211 prekršajnih naloga, a jedan vozač je lišen slobode zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti došlo se do veoma značajnih operativnih saznanja koja se mogu koristiti u planiranju sličnih aktivnosti koje će biti realizirane u narednom razdoblju.

bhrt kamera

Povodom priopćenja koje su Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH uputili javnosti, a koje se odnosi na kadrovsku i uređivačku politiku BHRT, legalno izabrani Upravni odbor BHRT u svom današnjem priopćenju skreće pozornost na činjenicu da su sve odluke UO donesene u skladu sa zakonom i vrijedećim pravilnicima BHRT-a te da su svi izabrani urednici profesionalci i da tri člana UO koji su glasovali ‘za’ stoje iza tog izbora.

Kada je riječ o primjedbama vezanim za neizbor gospodina Srđana Šarenca, koje su se pojavile u medijima, želimo upoznati javnost da gospodin Šarenac nije ispunjavao osnovne formalno-pravne uvjete propisane natječajem, zbog čega nije mogao ni biti izabran na mjesto urednika Dokumentarno-suvremenog programa. Također, smatramo neprimjerenim jednostrane prekide suradnje, s obzirom na više puta iskazanu namjeru za zajedničkim djelovanjem i izgradnjom modernog, profesionalnog i digitaliziranog Javnog RTV sustava, navodi se u priopćenju za javnost.

UO BHRT se, kako je priopćeno, ograđuje od političkih konotacija iznesenih u priopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da jedino članovi UO BHRT, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije.

UO BHRT se, kako se ističe u priopćenju, ograđuje od političkih konotacija iznesenih u priopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da jedino članovi UO BHRT, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije.

Priopćenje UO BHRT potpisuju Dejana Radovanović-Šarenac, predsjedvajuća, te Zoran Krešić i Ljubomir Zuber, članovi. Član UO BHRT Mufid Memija, kako je navedeno, nije suglasan sa stavovima iznesenim u ovom saopćenju.

Podsjećamo, u jučerašnjem priopćenju RTV Federacije Bosne i Hercegovine je obavijestila javnost da prekida svaku suradnju sa Dokumentarno-suvremenim programom BHT1, sve dok je na mjestu šefa te redakcije Tvrtko Milović. Optužuju ga za vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje, te da poziva na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti.

leutar auto

Izaslanstvo Federalne uprave policije položilo je jučer vijence na spomen-obilježje zamjeniku ministra Federalnog MUP-a Jozi Leutaru u sarajevskom naselju Ciglane, u povodu obilježavanja godišnjice njegova atentata, piše Večernji list BiH. Dok se Leutar 16. ožujka 1999. u službenom automobilu vozio na posao, eksplodirala je eksplozivna naprava u 7.50 ujutro, koja se nalazila u njegovu vozilu. S njim je u automobilu stradao vozač Željko Ćosić, čije ozljede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške ozljede kojima je podlegao.

Parastrukture i AID

Umro je u sarajevskoj bolnici Koševo 28. ožujka. Njegovu ubojstvu prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u lipnju i srpnju 1998. te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u veljači 1999. Sama istraga o ubojstvu nije davala nikakvih rezultata, unatoč angažmanu voditelja civilne misije UN-a Jacquesa Paula Kleina. Nedavno je Klein izjavio kako se i danas dobro sjeća tog vremena i tragičnog događaja. - Sjećam se dobro tog slučaja. Svi su nas pitali zašto nismo uhićivali ubojice. Mi tada, nažalost, nismo imali ingerencije uhićivati bilo koga. Imali smo dokaze, svjedoke. Tragično je da pojedinci nisu nikada osuđeni. Znam da je bila politička pozadina - kazao je Klein. Međutim, nije spomenuo ulogu tadašnjeg obavještajca Oscara Vere koji duboko bio uključen u ovaj slučaj i koji je na sve moguće načine skretao istragu o atentatu. Bio je u stalnom kontaktu i s famoznim zaštićenim svjedokom Merimom Galijatovićem. Vera je bio blizak obavještajnim službama i za njega se govorilo da je Kleinov top agent. U istrazi su bili angažirani najbolji stručnjaci u BiH, IPTF, a stigli su i stručnjaci iz FBI-ja iz SAD-a. Klein je obećao brzu i učinkovitu istragu, a nakon uhićenja Dominika Ilijaševića Come, Klein je obećao skoro privođenje odgovornih najkasnije do općih izbora koji su se trebali održati u studenome. Nakon sudskog procesa koji je trajao skoro dvije godine, Županijski sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih. U studenome 2002. oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević. No, ni do danas nalogodavci i izvršitelji ubojstva Joze Leutara nisu pronađeni, a cijeli slučaj i dalje ostaje prekriven velom tajne.

Uloga obavještajca

Tijekom dokaznog postupka bilo je doista bizarnih scena iz kojih je bilo vidljivo da je riječ o dobro montiranom političkom procesu u kojem su glavnu ulogu imale parastrukture AID-a, a koje i danas djeluju u pojedinim institucijama i strukturama vlasti u FBiH. Jedinu poštenu ulogu u svemu odigrao je pokojni predsjednik sudskog vijeća, sudac Salem Miso. Ako se uzme u obzir kako su do sada nestali pojedini dokazi iz tog postupka, i 17 godina kasnije postoji nekoliko ključnih pitanja na koja nije dan odgovor. Tko je osoba ili tko su strukture koje su pronašle i u proces uključile tzv. zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića, koji je naplatio svoju “glumačku ulogu”? Svi kanali su tada vodili prema Federalnom MUP-u i danas umirovljenom Faiku Lušiji. Drugo i važno pitanje je, a za koje još ni danas nema odgovora, a ni tijekom procesa nije se moglo saznati - tko je uklonio telefonsku govornicu s trga u Ciglanama gdje je pokojni doministar Leutar stanovao. Govornica je uklonjena nakon atentata iz koje je javljano o kretanju Leutara. Mijenjan je i datum u optužnici vezano uz postavljanje eksplozivne naprave. Sve su to ključni elementi za koje nikada nisu dobiveni odgovori.

VIJESTI

SPORT

Na košarkaškom turniru u Kiseljaku i ove godine ekipe iz cijele regije

Košarkaški klub Kiseljak zasigurno je jedan od najuspješnijih klubova na području opći

KK Kiseljak u nedjelju u svom gradu igra dvije utakmice

Ovoga vikenda igra se 18. kolo Lige mladih ŽSB.Kiseljački košarkaši će tako u nedjelju

Kreševo: Dvije godine Univerzalne škole sporta "Sparta"

  Već dvije godine "Sparta" okuplja mlade Kreševljake i pomaže im prepoznati vlast

Treće kolo Best of the Best Carlsberg snooker lige ulazi u završnicu

  Treće kolo Carlsberg snooker lige BiH i njenog natjecanja Best of the Best odigr

KULTURA

Galerija Aluminij izložit će autentični dio Kristova križa!

Galerija Aluminij u Mostar donosi relikvije Svetoga križa, autentični komadić drvenoga

Program obilježavanja Dana Srednje škole Ivan Goran Kovačić

Povodom 57. obljetnice Srednje škole Ivan Goran Kovačić i 20. obljetnice Srednje umjetni

Fojnica dobila još jedan nacionalni spomenik

Predsjedatelj Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Radoje

Izložbom ‘U bojama proljeća’ počeli Dani općine Travnik

Izložbom “U bojama proljeća”, čiji su autori polaznici škole slikanja “Nek-art”, u Tra

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Snima se serija o Aliji Izetbegoviću, a planiraju se filmovi i o Radovanu Karadžiću te Mati Bobanu

tri ratna druga

Turska televizija započela je snimanje filma o Aliji Izetbegoviću, Televizija Republike Srpske najavljuje kako će snimati film o Radovanu Karadžiću, a neke hrvatske produkcijske TV kuće razmišljaju o dokumentarnom filmu o Mati Bobanu

Pale su već prve klape u filmu o bošnjačkom lideru. U samo nekoliko dana završene su sve pripreme i u produkciji Turske radiotelevizije te su, uz režiju Ahmeda Imamovića, snimljeni već i prvi kadrovi na lokaciji Tarčina kod Sarajeva, piše Večernji list BiH. Serija bi trebala tematizirati bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdoblje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti 2003. godine. Sve glavne uloge igrat će turski glumci. Tako će naslovnu ulogu, odnosno prvog bh. predsjednika, utjeloviti Yurdaer Okur, njegovu suprugu Halidu Görkem Yeltan, sina Bakira Berke Üzrek, a kći Sabinu Dilşad Çelebi.

Odgovor iz Banje Luke

"Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi", izjavio je Milorad Dodik.

Odmah je reagirao generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović. On je izjavio da će ova medijska kuća stati iza ideje o snimanju igranoga filma o Radovanu Karadžiću. Za očekivati je da će vrlo brzo krenuti pripreme za snimanje prvih kadrova budućeg dokumentarnoga filma o Karadžiću, a postoje i neke, za sada neslužbene, najave kako će se tražiti suradnja nekih od produkcijskih kuća iz Rusije.

Ni Hrvati ne ostaju po strani

Nakon svih tih aktivnosti na bošnjačkoj i srpskoj strani, postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o Mati Bobanu, ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju HR Herceg Bosne. Kako doznajemo, postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje filma o ratnom lideru u Hrvata.

"Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti", rekao je za Večernji list glumac Slaven Knezović.

Dodao je kako su ratovi neiscrpni izvor ideja za filmove te kako su bh. Hrvati dužni snimiti jedan takav film.

"Ako nećemo mi sada snimati film, sigurno će netko za 50 godina. Onda je bolje da mi to sada uradimo jer imamo mnogo činjenica o događajima u to vrijeme koje će za nekoliko desetljeća biti zaboravljene. Spreman sam sudjelovati u tom projektu. Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju", zaključio je Knezović u izjavi za Večernji list te dodao kako u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i stoga je važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17