logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

5°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

ve

Bosna i Hercegovina, ponovo je u fokusu rasprava u tijelima međunarodne zajednice.

Vijeće Europe, razmatra izvješće o stanju u BiH, i danas bi trebalo usvojiti Rezoluciju o našoj zemlji.

Riječ je o sedmoj Rezoluciji vijeća Europe o BiH, kojom će nam, kako stoji u nacrtu, poručiti kako nismo dovoljno napredovali, te da nismo demokracija nego etnokracija.

Nepoštivanje presuda lokalnih sudova, Izborni zakon, presude Suda za ljudska prava, bi mogli biti velika prepreka na našem putu, prema Europskoj Uniji.

Sve se glasnije govori, da Bosna i Hercegovina, više neće moći računati na povlašten status, te da će morati početi aktivno raditi na neispunjenim zadacima.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

hvo

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika HVO-a, optuženih za ratni zločin, nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, na području Orašja, 1992. i 1993. godine.

Za te zločine optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovijednih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva i to ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, u šupi u Donjoj Mahali, i u logoru, u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

 

dom naroda sjednica

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvala je 17. izvanrednu sjednicu tog Doma za četvrtak, 25. siječnja 2018. godine u 14 sati.

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

1. Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju,
2. Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine - skraćeni postupak,
3. Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju tražbina građana u postupku privatizacije - skraćeni postupak.

artinfo.ba

 

bilten promet

Tijekom protekla 24 sata na području Srednjobosanske županije nije bilo prijavljenih kaznenih djela.

Službenici policijske stanice Kiseljak rasvijetlili su kazneno djelo krađe, koje je izvršeno dana 13.12.2017. godine, na štetu N.G. iz Kiseljaka. Osumnjičeni za navedeno krivično djelo je A.B. (1951.) iz Kreševa. Protiv istog, nadležnom tužiteljstvu podneseno je izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Evidentirano je pet slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Evidentirane su četiri prometne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Zbog različitih prekršaja iz oblasti prometa uručeno je ukupno 145 prekršajnih naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 52 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

Iz prometa je zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključen jedan vozač, a zbog neregistriranosti ili tehničke neispravnosti isključena su dva vozila.

artinfo.ba

otg

Dražen Gujić iz Kiseljaka svestrana je figura koja se ostvaruje intelektualno i karijerno na dva, naizgled nespojiva, polja u životu. Dražen je inženjer elektrotehnike. Radi u struci kao profesor u srednjoj školi. No, Draženova velika ljubav je – glazba. Već više od deset godina član je rap sastava OTG Crew. Dražen piše tekstove pjesama, te repa. MC je.

OTG Crew broji 4 člana; Nevres, Igor, Boris i Drazen. Nevres je producent i beatmaker, dok su ostala tri člana reperi (MC-evi). Postava sastava se od samog početka, preciznije od zime 2007. godine, nikada nije mijenjala. Ekipa je ista, s istim ciljem, istom ljubavlju, istim idejama. No, s više iskustva, puno hitova i ostvarenja iza sebe.

OTG je nastao kao ekipa poklonika hip hop kulture (DJ-ing, MC-ing, breakdance i graffiti).

„Bavili smo se svim elementima osim breakdanceom. Rap nam nije bio jedini zajednički interes. Zato i jesmo crew, a ne bend“, pripovijeda Gujić.

„Slušali smo rap i imali smo želju nešto snimati za svoju dušu, a ako bi se to još nekomu svidjelo - bilo bi nam drago“, prisjeća se

„Rap na Balkanu tada nije bio popularan kao danas, posebno u ovako maloj sredini gdje živimo. Prva smo i jedina rap grupa u Kiseljaku i okolici“, dodaje.

Ekipu je okolina uvijek promatrala s čuđenjem, no znali su da je put koji su odabrali – ispravan. Raditi ono što voliš, i raditi to kako treba , u konačnici je jedina ispravna odluka koju pojedinac može donijeti u svom životu.

„Najveću podršku smo imali od obitelji i bliskih prijatelja. Nikada nisam planirao da mi glazba bude izvor egzistencije, stoga financijsku podršku za realizaciju iste nisam očekivao niti tražio od nikoga. A ni dobio“, nastavlja Gujić.

Dnevnik.ba 

Poznato je da se uz ovaj žanr glazbe veže mnogo predrasuda. Rap je, među starijom populacijom, uglavnom na lošem glasu. Gujić je strahovao od reakcija na poslu u školi, no, nikada nije došlo do njih. Sretan je, kako kaže, da ima priliku napredovati u svemu što radi. Kako glazbi, tako i znanosti.

„Rap i OTG su uvijek predstavljali moj način ekspresije prema svijetu. Puno adrenalina i lijepih trenutaka sam doživio kroz glazbu. To je način života, filter kroz koji promatram okolinu. Opsjednut sam igrom riječi. Ulice u velikim gradovima pamtim po grafitima“.

Gujić osim intelektualnog rada i glazbe uživa u nogometu i kreativnom izražavanju. Svoju ljubav prema glazbi i nogometu ujedinio je u navijačkoj pjesmi Prikaza, koju je sam napisao.

Neki članovi OTG Crew-a su manje, a neki više aktivni u određenim razdobljima. Naravno, koliko im svakodnevne obveze dopuštaju.

Igor i Dražen su trenutno najaktivniji. Snimili su zajedno tri posljednje objavljene pjesme, a pripremaju još dvije koje će uskoro biti objavljene.

„Jedna pjesma izlazi već krajem mjeseca (Armagedon), a drugu pjesmu ciljamo objaviti na prvi dan proljeća“, o projektima i planovima za Dnevnik.ba govori Gujić, zvani G.
OTG Crew snimanje, mix i mastering trenutno radi u Kiseljaku.

„Naš dobar prijatelj i glazbenik, Daniel Galić, sada je u ulozi producenta naših pjesama. Opremio je privatni studio u kojem sada snimamo, tu , u Kiseljaku“, nastavlja.

„Nikada nismo tražili sponzore. Sve smo sami financirali. Htjeli smo biti potpuno neovisni, nikome dužni. Za sve što smo uspjeli, koliko to god bilo veliko ili malo, smo zaslužni isključivo samo mi“, ponosan je G.

Jasno je, dakle, iz toga zašto se ekipa zove On Tha Ground crew, sa "čvrsto na zemlji" motom. Antikomercijalni rap koji balansira između underground i mainstream scene. Dražen posebno pamti osjećaj kada je prvi put čuo pjesmu OTG-a na državnom radiju.

„Bio je to prvi okus nekog uspjeha. Neprocjenjivo!“

O budućnosti Gujić misli pozitivno.

„Želim sazreti kroz glazbu. Pisati inteligentnije tekstove sa pozitivnim porukama. Ne žalim ni za jednom pjesmom koju sam snimio, naprotiv, sve bih ponovio. Ipak, osjećam da je vrijeme za malu mentalnu evoluciju. Kako zbog djece u školi - tako i zbog moje buduće djece. Želim biti maksimalno pozitivan primjer“, zaključuje.

„Sebe u daljoj budućnosti vidim na radnom mjestu u nekoj industrijskoj tvrtki, u radu sa PLC (industrijskim) računarima, nadam se u BiH“.

Kada je OTG u pitanju ekipa ima velike planove.

„OTG za par godina vidim n kvalitetnijem nivou produkcijski, i lirički zrelijem. Ipak, sada smo stariji i financijski stabilniji, stoga možemo uložiti više novca nego ranije.

„Planiramo razne glazbene suradnje, i to ne samo sa reperima i DJ-evima. U realizaciji je snimanje albuma, iako nam je jednostavnije snimati i objavljivati pjesmu po pjesmu. Jedna od ideja je kroz neko vrijeme pokrenuti OTG brend (OTGwear), najprije za osobne potrebe, a onda i za komercijalne, ovisno o interesu. Jedno je sigurno - je ću se ja još dugo baviti glazbom (kao DJ ili reper). Ne mogu bez toga“, zaključuje ovaj pozitivac.

{youtube}bwQ3ZlaAZds{/youtube}

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

pa hdz bih

Politička akademija HDZ BIH osigurala međunarodnog stručnjaka

 

U sklopu Zimske škole Političke akademije HDZ-a BiH, protekla dva dana održana je i Akademija za lidere i rukovoditelje.Riječ je o drugoj u nizu Akademiji za dužnosnike stranke sa svih razina koji su nakon dodatnog usavršavanja glede diplomatskog protokola, ove godine učili o pregovaranju, konkretno "Pregovaranju sa Briselom; Bosna i Hercegovina uoči statusa kandidata za članstvo u EU.

Gost predavač bio je dr. Sebastian von Münchow sa "Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall" koji je kroz dva dana predavanja, konkretnih primjera i radionica, polaznicima dočarao tehnike pregovaranja, načine upoznavanja druge strane te brojne druge teme vezane za što uspješnije postizanje željenih rezultata.

Kako je kazala Aleksandra Markić Boban, direktorica Ureda Zaklade Hanns Seidel za Republiku Hrvatsku, koji je suorganizator događaja, nije bilo boljeg predavača za spomenutu temu, s obzirom da dr. von Münchow odlično poznaje Bosnu i Hercegovinu jer je u svojoj bogatoj karijeru između ostaloga vodio jedan od ureda OESS-a u BiH. Prema njegovim riječima, BiH mora postati dio Europske unije i svaku priliku za dodatno usavršavanje i pripremu za zadatke koje ih očekuju, bh. dužnosnici jednostavno moraju iskoristiti. Tako je bilo i na Kupresu, gdje su se okupili dužnosnici i nositelji zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina.

U uvodnom dijelu programu direktorica Boban- Markić je ovom prilikom kazala nešto više o ovoj njemačko- bavarskoj, političkoj Zakladi, koja danas ima preko 50 ureda diljem svijeta s osnovnim ciljem poticanja međunarodnog dijaloga i razumijevanja, europskog ujedinjenja, te demokratskog i građanskog obrazovanja na kršćanskim temeljima.

Ravnateljica Političke akademije Lidija Bradara zahvalila je Zakladi Hanns Seidel kao i Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta na čelu sa Srećkom Prusinom koji godinama podržavaju rad PA HDZ BIH kao i nazočnim dužnosnicima. "Više zaista nije fraza koliko god tako zvučalo, da Hrvati u BiH jesu, nositelji europskih vrijednosti pa i najveći zagovornici euro-atlantskog puta i stoga smo mišljenja da svaku priliku za dodatnu naobrazbu, informiranje vezano za ove teme i posao koji je pred nama trebamo iskoristiti".

{jlex}picasa:114258804164824292576/6514241426321755809{/jlex}

artinfo.ba

 

 

VIJESTI

SPORT

Marin Čilić u polufinalu Australian Opena

Prvi reket svijeta Nadal predao mu je meč u petom setu nakon velike borbe Najbolji hrva

Nogometni spektakl u Kiseljaku

Humane zvijezde Hrvatske i udruga PRONT dogovorile novi nogometni spektakl U zgradi opć

U autobusu hrvatske reprezentacije orila se "Moja Hercegovina"

Nakon spektakularne pobjede protiv Norvežana, rukometaši hrvatske reprezentacije slavili

Uskoro "Plavo-bijela noć" u Kiseljaku

U subotu, 3. veljače 2018. godine, s početkom u 19 sati, Nogometni klub "Kiseljak" i Koš

KULTURA

Mladić iz Kiseljaka pobjeđuje predrasude: "Volim raditi kao profesor, ali hip-hop je moja najveća ljubav!"

Dražen Gujić iz Kiseljaka svestrana je figura koja se ostvaruje intelektualno i karijern

Uskoro koncert Ane Rucner u Vitezu

U organizaciji udruge PRONT iz Novog Travnika poznata hrvatska i svjetska čelistica Ana

Uskoro: 800 plesača na Sarajevo Salsa Congressu

Spremite se na iznenađenja jer nas očekuje još jedan haos! I ove godine, vrući latino r

Ilma Karahmet predstavila novu pjesmu "Zaledi grijeh"

  Ilma Karahmet, nekadašnja učesnica popularnog muzičkog showa X Factor Adria, obj

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Snima se serija o Aliji Izetbegoviću, a planiraju se filmovi i o Radovanu Karadžiću te Mati Bobanu

tri ratna druga

Turska televizija započela je snimanje filma o Aliji Izetbegoviću, Televizija Republike Srpske najavljuje kako će snimati film o Radovanu Karadžiću, a neke hrvatske produkcijske TV kuće razmišljaju o dokumentarnom filmu o Mati Bobanu

Pale su već prve klape u filmu o bošnjačkom lideru. U samo nekoliko dana završene su sve pripreme i u produkciji Turske radiotelevizije te su, uz režiju Ahmeda Imamovića, snimljeni već i prvi kadrovi na lokaciji Tarčina kod Sarajeva, piše Večernji list BiH. Serija bi trebala tematizirati bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdoblje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti 2003. godine. Sve glavne uloge igrat će turski glumci. Tako će naslovnu ulogu, odnosno prvog bh. predsjednika, utjeloviti Yurdaer Okur, njegovu suprugu Halidu Görkem Yeltan, sina Bakira Berke Üzrek, a kći Sabinu Dilşad Çelebi.

Odgovor iz Banje Luke

"Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi", izjavio je Milorad Dodik.

Odmah je reagirao generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović. On je izjavio da će ova medijska kuća stati iza ideje o snimanju igranoga filma o Radovanu Karadžiću. Za očekivati je da će vrlo brzo krenuti pripreme za snimanje prvih kadrova budućeg dokumentarnoga filma o Karadžiću, a postoje i neke, za sada neslužbene, najave kako će se tražiti suradnja nekih od produkcijskih kuća iz Rusije.

Ni Hrvati ne ostaju po strani

Nakon svih tih aktivnosti na bošnjačkoj i srpskoj strani, postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o Mati Bobanu, ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju HR Herceg Bosne. Kako doznajemo, postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje filma o ratnom lideru u Hrvata.

"Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti", rekao je za Večernji list glumac Slaven Knezović.

Dodao je kako su ratovi neiscrpni izvor ideja za filmove te kako su bh. Hrvati dužni snimiti jedan takav film.

"Ako nećemo mi sada snimati film, sigurno će netko za 50 godina. Onda je bolje da mi to sada uradimo jer imamo mnogo činjenica o događajima u to vrijeme koje će za nekoliko desetljeća biti zaboravljene. Spreman sam sudjelovati u tom projektu. Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju", zaključio je Knezović u izjavi za Večernji list te dodao kako u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i stoga je važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17