logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

15°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

crkva kiseljak ilindan

 

Zaštitnika brojnih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji ali i cijele Bosne i Hercegovine štuju i Kiseljačani kao svoga. Blagdan svetog Ilije je i patron istoimene kiseljačke gradske župe a ujedno i Dan općine Kiseljak.

Stoga je današnji blagdan i cjelokupna proslava i započela središnjim misnim slavljem u dvorištu prekrasne kiseljačke crkve uz nazočnost brojnih vjernika ove kao i okolnih župa.

Svetu misu je uz koncelebraciju brojnih svećenika predvodio tajnik Provincije fra Damir Pavić čiju je nadahnutu propovijed, usprkos jakom suncu pozorno pratili okupljeno mnoštvo.

Fra Damir se naime odlučio osvrnuti i ukazati na velike pošasti današnjeg društva, umor, beznađe, iscrpljenost...."Umorni su svi, svećenici, majke i očevi, radnici" kazao je fra Damir te se pobliže posvetio brigama koje muče svaki dio današnjeg društva te ujedno predstavljaju bolesti istog.
"Umoran je bio i sveti Ilija od često uzaludnog propovijedanja", osvrnuo se fra Damir kazavši pak kako mi danas od Boga ne tražimo snagu nego na svoje razne načine bježimo od ovih bolesti.

"Lijek za umor je jednostavnost, mi smo ti koji kompliciramo stvari umjesto da se vraćamo onom izvornom i težimo jednostavnosti života. Jer, tražeći više postajemo samo još više nesretni. Osim jednostavnosti, izgubio se i strah od Boga dok su svi drugi strahovi sve više prisutni", zaključio je fra Damir poručivši na kraju kako oni koji narodski rečeno, ne traže kruha nad pogačom, zadovoljni mogu biti bilo gdje a pogotovo na svojoj rodnoj grudi.

Kiseljački župnik fra Zoran Vuković, zahvalio je fra Damiru i svim drugim svećenicima na dolasku, zahvalio je Bogu na prekrasnom danu a svim nazočnim vjernicima pak na dostojanstvenom praćenju mise.


Druženje je uz osvježenje nastavljeno i nakon misnog slavlja a vrijedi spomenuti kako je Župa svetog Ilije proroka ove godine imala čast biti domaćinom i Franjevačkih pučkih misija koje su protekloga dana u našoj crkvi brojnim zainteresiranim vjernicima omogućile sudjelovanje na bogatom programu duhovnosti.

{jlex}picasa:114258804164824292576/6580271905895751281{/jlex}

 

sveti ilija

 

Danas, slavimo Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.

Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”.

On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio.

Ilija je bio rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Borbu s bezbožnim Ahabom i njegovom ženom Jezabelom sam prorok Ilija najbolje izriče nalazeći se na Božjoj gori Horebu. Na Jahvin upit zašto je tamo došao, prorok odgovara: “Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život” (1 Kr 19,10). U tim je riječima sav Ilija. One izriču njegovo proročko poslanje u jednom veoma teškom razdoblju povijesti izabranoga naroda.

Štovanje je svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga veoma štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio godine 1551.

Hodočasnici u Svetu Zemlju sjećaju se svetog Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, ima Židova i muslimana.

U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sv. Ilija je zaštitnik župa: Bosanski Brod, Čemerno, Doljani, Kandija, Korićani, Kiseljak, Rostovo, Solakova Kula, Zenica, Ularice, Turić.

Sv. Ilija je zaštitnik i cijele BiH.

 

mladen m ramljak

O kapitalnim projektima, ulaganjima u izgradnju lokalnih cesta i vodovodne mreže, problemima s kojima se susreće lokalna vlast općine Kiseljak, problemu iseljavanja stanovnika, ulaganjima u poslovne zone… u povodu Dana općine Kiseljak razgovarali smo s načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom.

Na koliko kapitalnih projekata općinska vlast trenutačno radi i koji od njih su prioriteti?

- To je prije svega lokalno-komunalna infrastruktura. Riječ je o lokalnim cestama, vodi i odvodnji, i tu već imamo 12 projekata. Projekt na kojemu se intenzivno radi je Centar za edukaciju i rehabilitaciju, točnije centar za djecu s poteškoćama u učenju i razvoju, koji bi trebao biti završen do konca rujna. Počeli su i pripremni radovi za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, koji će imati oko 4000 četvornih metara površine sa svim sadržajima koje treba imati ovakva ustanova.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/kiseljak-ce-dobiti-centar-za-edukaciju-i-rehabilitaciju-i-dom-zdravlja-1259440 - www.vecernji.ba

trg kiseljak

 

Na temelju članka 15. Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH ("S1. novine FBiH" br.49 od 30.08.2006. godine) i na temelju članka 39. Statuta Općine Kiseljak ("S1. glasnik Općine Kiseljak" br. 03/09), Načelnik općine Kiseljak donio je Odluku kojom se u povodu obilježavanja Dana općine Kiseljak - 20. srpanj 2018. godine (petak), utvrduje kao neradni dan, za sve djelatnike u državnim tijelima, javnim ustanovama, kao i podućima i drugim organizacijama na području u općine Kiseljak.

 

var sudac

 

Ukratko Ustavni sud dosudio je da reprezentacija Bošnjaka, više ne smije napucavati Srbe i Hrvate u FBIH. Odnosno da igrači iz srpske i hrvatske reprezentaciju u FBIH moraju biti oni koje odaberu Srbi i Hrvati. Bošnjačkim izbornicima to se ne sviđa. Oni žele da hrvatskog člana predsjedništva koji se bira iz FBIH kao i Srbe i Hrvate u Domu naroda bira većinski populus.

Zato su pribjegli metodi varke. Zvat ćemo je VAR. Umjesto da sudjeluju u poštivanju odluke Ustavnog suda BiH i daju svoj doprinos kako da se izmjeni Izborni zakon BIH on su odlučili izmjeniti pravila igre na razini entiteta.

To vam je isto kao da Hrvatski nogometni savez dobije od FIFA-e nova pravila organizacije saveza i reprezentacije, a onda Dalmatinska županija, izbjegne ta pravila i sama donese svoja. Sve kako bi protežirala Splićane u odnosu na Dubrovčane i Zadrane.

Tako je danas Sarajevo pokušalo glasovima svojih podobnih Srba, koje Srbi u FBIH ne žele, dodatno uniziti i Hrvate.

Puzigaća, koji dolazi iz SNSD-a jedan je od rijetkih Srba u FBIH koji smije među Srbe. Dunović recimo ne smije, jer njega bira Sarajevo. Ne Srbi.

Upravo taj Puzigaća oborio je puzajući udar na državu koji je pripremilo Sarajevu, koje želi od FBIH napraviti Republiku Srpsku za Bošnjake. I ozakoniti etničko čišćenje Srba i Hrvata iz FBIH.

Stvar nije prošla. Sada to isto Sarajevo, ide sa rukama svojih Srba, u smjenu Puzigaće, kako bi u drugom pokušaju preglasalo Hrvate.

Stvar postaje donekle uzbudljiva. Premda je svakom u BIH a i u svijetu ovakve BIH odavno dosta.

Četiri SDP delegata u Klubu Srba uputila su u proceduru zahtijev za smjenu dopredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće. Ironija je da su ta četiri delegaza izabrana iz Kantona Sarajevo, u kojem se dogodio najveći nestanak Srba u novijoj povijesti. Gotovo 200.000 njih. Što će reći da Srbe iz tog kantona biraju oni Bošnjaci koji su sve činili da se ti Srbi nikad ne vrate. Zamjenom stanova, prijetnjama itd.
Potpisnici zahtijeva traže da se smjena Puzigaće i imenovanje novog dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH uvrsti u dnevni red redovne sjednice zakazane za 26. srpanj.

Eventualna smjena Puzigaće bi mogla riješiti problem po pitanju usvajanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata.

Puzigaća se i sam osvrnuo na mogućnost da Klub Srba na redovnoj sjednici pokrene pitanje njegove smjene.

“To je njihovo legitimno pravo, neka rade šta god hoće”, naveo je on.

U slučaju smjene Puzigaće, postoji mogućnost da dvije trećine Kluba Hrvata pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ukratko u Sarajevu se događa majorizacija Hrvata, glasovima nametnutih nelegitimnih Srba srpskom narodu. Jedini iz tog Doma naroda, Srbin koji je izabran legitimno, pokušava zaustaviti taj proces. Pa je danas proglašen neprijateljem BIH.

Što je logično. Jer tko god u BIH ne čini ono što bošnjački nacionalizam želi, taj je neprijatelj BIH.

 

poskok.info 

izaslanici klub dom naroda

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBIH čestita Hrvatskoj nogometnog reprezetnaciji i izborniku Zlanu Daliću na veličanstvenom uspjehu na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Klub Hrvata u federalnom Domu naroda danas je na simboličan način čestitao i zahvalio hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na srebru zlatnog sjaja osvojenom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Hrvate u BiH još uvijek "trese" navijačka euforija povodom veličanstvenog uspjeha hrvatske nogomentne reprezentacije na SP-u u Rusiji, a to dokazuju i fotografije snimljene danas u federalnom Domu narodu.

Izlaslanici Kluba Hrvata u federalnom DOmu naroda u dresovima hrvatske nogometne reprezentacije i prigodnim  transparentom "Bravo Vatreni" čestitali povijesni uspjeh našim nogometašima.

Nakon toga, hrvatski izaslanici su spriječili usvajanje zakon o izbornim jedinicama u FBiH kojem je cilj pretvoriti FBiH u unitarni, bošnjački entitet.
 
G. L. / Dnevnik.ba

VIJESTI

SPORT

Bh. reprezentativka nova članica Glasgow Cityja

  Bosanskohercegovačka napadačica Lidija Kuliš nova je nogometašica škotske ekipe Glasg

Lepenica: Poziv na sudjelovanje na malonogometnom turniru "Vlatko Marković - Mance"

U tijeku je prijavljivanje ekipa za sudjelovanje na 41. tradicionalnom & 25. memorij

GENERAL HRVATSKE OBRANE: Lovren ni u Moskvi nije zaboravio Kraljevu Sutjesku

  Dejan Lovren, general hrvatske obrane, na stadionu u Lužnjiki pojavio se sa zast

Novotravničani s vrha Mont Blanca poslali podršku Vatrenima

‘Mi smo sada na vrhu Francuske, ali nadamo se da će sutra Francuska biti ispod Hrvatsk

KULTURA

Na Fojničko ljeto 2018. dolazi i Crvena Jabuka

I ove godine u Fojnici će se održati manifestacija pod nazivom Fojničko ljeto 2018.Sre

(FOTO) Kiseljak: Otvorena izložba umjetničkih djela Vanje Radauša

U Kiseljaku je sinoć otvorena izložba skulptura, slika i pjesama akademika Vanje Radauša

Veselko Koroman kandidat za Nobelovu nagradu

Akademik Veselko Koroman, po mnogima najveći hrvatski suvremeni pjesnik, koji živi u R

17. moto susreti u Novom Travniku: Dva dana zabave i dobrih svirki

  MK “The Crows” od 20. do 21. srpnja 2018. godine organizira 17. Međunarodni moto

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Snima se serija o Aliji Izetbegoviću, a planiraju se filmovi i o Radovanu Karadžiću te Mati Bobanu

tri ratna druga

Turska televizija započela je snimanje filma o Aliji Izetbegoviću, Televizija Republike Srpske najavljuje kako će snimati film o Radovanu Karadžiću, a neke hrvatske produkcijske TV kuće razmišljaju o dokumentarnom filmu o Mati Bobanu

Pale su već prve klape u filmu o bošnjačkom lideru. U samo nekoliko dana završene su sve pripreme i u produkciji Turske radiotelevizije te su, uz režiju Ahmeda Imamovića, snimljeni već i prvi kadrovi na lokaciji Tarčina kod Sarajeva, piše Večernji list BiH. Serija bi trebala tematizirati bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdoblje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti 2003. godine. Sve glavne uloge igrat će turski glumci. Tako će naslovnu ulogu, odnosno prvog bh. predsjednika, utjeloviti Yurdaer Okur, njegovu suprugu Halidu Görkem Yeltan, sina Bakira Berke Üzrek, a kći Sabinu Dilşad Çelebi.

Odgovor iz Banje Luke

"Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi", izjavio je Milorad Dodik.

Odmah je reagirao generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović. On je izjavio da će ova medijska kuća stati iza ideje o snimanju igranoga filma o Radovanu Karadžiću. Za očekivati je da će vrlo brzo krenuti pripreme za snimanje prvih kadrova budućeg dokumentarnoga filma o Karadžiću, a postoje i neke, za sada neslužbene, najave kako će se tražiti suradnja nekih od produkcijskih kuća iz Rusije.

Ni Hrvati ne ostaju po strani

Nakon svih tih aktivnosti na bošnjačkoj i srpskoj strani, postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o Mati Bobanu, ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju HR Herceg Bosne. Kako doznajemo, postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje filma o ratnom lideru u Hrvata.

"Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti", rekao je za Večernji list glumac Slaven Knezović.

Dodao je kako su ratovi neiscrpni izvor ideja za filmove te kako su bh. Hrvati dužni snimiti jedan takav film.

"Ako nećemo mi sada snimati film, sigurno će netko za 50 godina. Onda je bolje da mi to sada uradimo jer imamo mnogo činjenica o događajima u to vrijeme koje će za nekoliko desetljeća biti zaboravljene. Spreman sam sudjelovati u tom projektu. Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju", zaključio je Knezović u izjavi za Večernji list te dodao kako u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i stoga je važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17